Гостување

„ЛИБЕРТАНГО“ – балетска претстава

„ЛИБЕРТАНГО“ – балетска претстава

Гостување на Македонската Опера и Балет

Кореографија: Сабрина Боско (Италија)

Либрето и режија: Наташа Поплавска

Костим и сцена: Александар Ношал

Подела:

Асунта Манети (мајка на Пијацола): Александра Мијалкова

Висенте „Нонино“ Пијацола (татко на Пијацола): Васил Чичијашвили (Грузија)

Мариа Ниевес (танго танчарка): Мими Поп Алексова Атанасовска

Хуан Карлос Копен (танго танчар): Игор Веланоски

Карменита Калдертон (последната жена на Пијацола): Наташа Јосифовска

Деде Волф (првата жена на Пијацола): Саша Евтимова

3 гангстери и танго танчари: Ендру Кук (Англија), Јан Кисилев, Мирослав Митрашиновиќ

Пијацола – дете: Марко Здравковски

Пијацола млад: Ендру Кук (Англија)

Пијацола стар: Драган Кочоски

ЛИБЕРТАНГО нè води низ приказна која ни го покажува создавањето и патот на тангото. Уличен танц што го достигнува пиедесталот на светската танц-сцена. Танго или танцот на страста, желбата, љубомората, љубовта, привлекувањето…

ЛИБЕРТАНГО на големиот Астор Пјацола, кој се раѓа токму во Буенос Аирес, каде што живее и твори музика, отвора нов правец на тангото наречен ново танго (Tango Nuevo). Со креативниот подем на овој редок и светски познат композитор со нови звуци се преплавуваат светската музичка и танцова сцена, а тангото го задржува своето високо значајно место. Музиката на Пјацола ги спојува џезот, класиката и музиката на трите народи: Италија, Шпанија и Аргентина. Живеејќи меѓу улицата, клубот, музиката и танцот, класиката, џезот, универзитетот и талентот, помеѓу Буенос Аирес и Париз, Астор Пјацола ја создава една од најубавите танго-композиции на 20 век, ЛИБЕРТАНГО.

ШЕКСПИРИЈАДА

Универзитет за аудивизуелни уметности ЕФТА Скопје

Испит по актерска игра 5

„ШЕКСПИРИЈАДА“

Класа по актерска игра на проф. Дејан Пројковски

                                                Асс. Андреј Цветановски

                                                Демонстратор – Марија Петреска

 1. Венецијански Трговец
 • Шајлок – Никола Јанев
 • Антонио – Андреј Лалчевски
 • Басанио – Кристијан Саздовски
 1. Макбет
 • Макбет – Андреј Лалчевски
 • Лејди Макбет – Марија Кондовска
 • Вештерки – Кристина Гиева

   Ванеса Тримчевска

   Марија Баркова

 • Банко – Матеј Стојковски
 1. Хамлет
 • Хамлет – Харис Салковски
 1. Ромео и Јулија
 • Ромео – Никица Јанковски
 • Јулија – Марија Баркова
 1. Ромео и Јулија
 • Ромео – Кристијан Саздовски
 • Јулија – Марија Кондовска
 1. Ричард – Лејди Ана

Ричард – Томе Станковски

Лејди Ана – Кристина Гиева

 1. Ричард – Елизабета

Ричард – Андреј Лалчевски

Елизабета – Марија Кондовска

 1. Макбет – Лејди Макбет

Макбет – Матеј Стојковски

Лејди Макбет – Марија Баркова

 1. Отело – Дездемона

Отело – Кристијан Саздовски

Дездемона – Ванеса Тримчевска

 1. Лир – Регана – Гонерила

Крал Лир – Матеј Стојковски

Регана – Кристина Гиева

Гонерила – Марија Кондовска

 

Ние сме од таков материјал, од кој и соништата се направени, и нашите мали животи се заокружени со сон! – Бура, Вилијам Шекспир