Uncategorized

„Театар, љубов моја“

Комедијата „Театар, љубов моја“ од современиот бугарски автор Валери Петров, во својата оригинална верзија е дует напишан за две познати буагрски актерки: Тања Масалитинова и Славка Славова, додека адаптацијата на претставата во режија на Деан Дамјановски е сепарирана на уште две улоги, организирани во два дуети: две стари актерки, на залезот на своите кариери и две актерки кои ги толкуваат првите додека биле во зенитот на кариерата. Во квартетен формат, оваа комедија го отсликува животот на актерите зад кулисите, приватниот живот, нивните меѓусебни ривалства, нивните партнерства и сето она што се случува зад сцената, далеку од љубопитното око на гледачот во театарскиот салон.

Автор
Валери Петров

Режија
Деан Дамјановски

Драматург
Сашо Димоски

Сценографија
Филип Коруновски

Костимографија
Раде Василев

Автор на музика
Сашко Костов

УЛОГИ
Кица Ивковска
Зорица П. Панчиќ
Кети Борисовска
Талија Настова

„Театар, љубов моја“ во Трговиште, Р. Бугарија

Нашиот театар, на 21ви Јуни во Трговиште, Р. Бугарија,

ќе настапи со претставата „Театар, љубов моја“ од Валери Петров

во режија на Деан Дамјановски,

во претставата играат:

Кица Ивковска

Зорица П. Панчиќ

Кети Борисовска

Талија Настова

 

„Тоалет за дами“ на МТФ „Војдан Чернодрински

Народниот театар „Јордан Х.К.Џинот“ оваа година на 53-тиот Македонски Театарски Фестивал – „Војдан Чернодрински“ во Прилеп, ќе настапи со претставата „Тоалет за дами“ од Родолфо Сантана,

во режија на Деан Дамјановски

Асистент на режија: Елеонора Теова

Драматург: Сашо Димоски

Сценографија: Филип Коруновски

Костимографија: Катерина Чукниева

Музички соработник: Сашко Костов

Актери:

Кица Ивковска

Васил Зафирчев

Ирена Илиевска

Кети Борисовска

Маја Љутков

Талија Настова

Марија Стефановска

Зорица П. Панчиќ

Весна Димитровска – Бобевски

Драгана Босниќ

Слободанка Чичевска

Александар Велјановски