Вести

Елешник

Луѓето го викаат Елешник.Зол ветер!Нема душа,во таа дупка се насобрала тешка магла,дождови и студ што пие коскена срж.Велат зло е,а тој е само роб,нејзин роб,на љубовта,а злото е зло оти беше добрина……
Дадениот збор,образот и чесноста на една бескрајна љубов ,стануваат робови притиснати од стегите на лакомоста,отуѓеноста и лошото влијание на “брзото живеење”.Немоќниот човек,робот со одземена самодоверба,лажно ја црта својата среќа.Среќа изградена од материјални добра,далечна,надвор од “себе си”.Таму некаде. А чесноста останува чесност,со гордо крената глава,готова да се спротивстави на злото. Да го претвори во љубов,мракот во светлина,грдосијата во убавина,чекањето во “постоење”!

„ЕЛЕШНИК“

од Југослав Петровски

Режија: Елеонора Теова

Дизајн: Филип Коруновски

Музика: Сашко Костов

ЛИКОВИ:

Милка: Кети Борисовска

Стефан младиот: Андреј Серафимовски

Стефан стариот: Самоил Стојановски

Јанко: Фаик Мефаилоски

Трена: Марина Поп-Панкова

Куси: Кирил Гравчев

Рударот: Жарко Спасовски

Медицинска сестра: Кристина Нацева

Времетраење: 75 минути

Did you like this? Share it!

0 comments on “Елешник

Comments are closed.