Вести

Филип Коруновски

Име и презиме: Филип Коруновски

Роден: 23 март 1987 во Велес

Дипломира: на Факултетот за ликовни уметности на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и се стекнува со професионален назив Дипломиран графичар со модул графички дизајн каде што четири семестри посетува настава по предметите Обликување на простор и Сценографија. Во 2011-та година магистрира на истиот факултет на одделот за Скулптура и се стекнува со научен назив –  Магистер по скулптура. Во 2016 година го формира колективот за визуелна уметност и видео визуелизации Edit Points со кој што работи на повеќе културни настани низ Македонија.

Вработен во театарот: Сценограф, графички дизајнер и ликовен соработник, 2014

Најзначајни претстави:

 • „Ноќите во бел сатен“, во Велес 2012
 • „Тартиф“, во Велес 2012
 • „Детектор за лаги“во НУЦК Григор Прличев во Охрид во 2014
 • „Спанаќ со пржени компири“, во Велес 2015
 • „Федра“, во Велес 2015
 • „Класен непријател“, во Велес 2015
 • „Старицата од Калкута, во Велес 2016
 • „Добрата надеж“, во Велес 2016
 • „Мачорот во чизми“, во Велес 2016
 • „Театар, љубов моја“, во Велес 2017
 • „Синиот портокал“, во Велес 2017
 • „Тоалет за дами“, во Велес 2018
 • „Кралските копилиња“, во Велес 2018
 • „Елешник“, во Велес 2018
 • „Црвенкапа“, во Велес 2019
 • „Свадбата“, во Велес 2019
 • „Том Соер“, во Театар за деца и младинци – Скопје 2019

 

Награди:

2017 – Награда за најдобар рекламен материјал за претставата „Ана Комнена“ во продукција на театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ од Велес, на МТФ „Војдан Чернодрински“

Did you like this? Share it!

0 comments on “Филип Коруновски

Comments are closed.