Вести

„ПРВИН ЌЕ МЕ ЗЕМЕШ, ПОСЛЕ ЌЕ МЕ…“

ПРВИН ЌЕ МЕ ЗЕМЕШ, ПОСЛЕ ЌЕ МЕ
 
Проектот  „ПРВИН ЌЕ МЕ ЗЕМЕШ ПОСЛЕ ЌЕ МЕ … “ во режија на Ѓорѓи Ризески е независен проект, во продукција на приватаната трупа „ТЕАТАР ПРОВОКАЦИЈА“ -Скопје  и истиот веќе трета сезона се изведува пред преполни салони на сцената на „ТЕАТАР КОМЕДИЈА“. Претставата досега има над 50 изведби, во Тетар Комедија и низ градовите во републиката. 
Актерот Роберт Ристов, за улогата на Џота од „Првин ќе ме земеш после ќе ме…“ ја доби наградата  од меѓународното жири на НЕТА за најдобра машка улога на фестивал „Ристо Шишков“- Струмица.
ЗА  ТЕАТАРСКАТА ПРЕТСТАВА:
Џота и Кети се ликовите кои се пријавени да учествуваат во оваа реално шоу „ОСАКАТЕНИ ДУШИ“ и двајцата со пододминат лимит на години за мажење/женење,  и двајцата со различни животни стории кои оставиле болни траги врз нивните животи.
…Тој, маж со неуспешен брак зад себеси, решен е никогаш повеќе да не се жени и на оваа средба гледа само како на едновечерна авантура…
…Таа – девојка која  заради својот биолошки часовник е во потрага на идеалниот сопруг и е нетрпелива да роди дете. Нејзина одлука е да се мажи вечерва, бидејќи има зацртано дека ќе се мажи до својата 35-та, а оваа вечер го слави токму тој, 35-ти роденден. Ваквите контра очекувања,  оваа средба ја прават исполнета со многу конфликтно-комични ситуации кои во одредени моменти водат до точка на безизлезност. 
Токму затоа, нашиот келнер, кој е и водител на оваа шоу, во секоја ваква ситуација се стрчува во публиката и бара помош од неа.  На секоја изведба публиката, по пат на гласање ги избира сцените кои сака да ги погледне, и со тоа, самата таа избира накаде ќе се развива претставата.  Секој избор завршува со конфилтна ситуација која нуди нови три избори, по што публиката повторно гласа. Ова е принципот по кој се гради претстава и заради кој секоја  изведба е непредвидлива и за публиката и за актерите и е поразлична од претходната.
Во претставата играат:Роберт Ристов, Мирјана Поповска Ристов и Дарко Вељиќ.
Режија:Ѓорѓи Ризевски
Костими:Елена Лука
Сценографија:Роберт Ристов 
Продукција: ТЕАТАР ПРОВОКАЦИЈА

СРЕДА 22.05. од 20:00 Ч. ТЕАТАР ЏИНОТ – ВЕЛЕС 

Цена на билетот:150 ден.

Програма за спроведување на аудиција по јавниот конкурс за вработување на актер на определено време.

Во прилог е програмата за спроведување на аудиција по јавниот конкурс за вработување на актер на определено време.
Објавата на програмата и целосниот материјал е се со цел кандидатите да имаат повеќе време за подготовка.
Аудицијата како дел од постапката за вработување ќе се одржи по извршената проверка на доставените документи.
Фазите на постапката за вработување ќе започнат по конечноста на решението за избор на претседател на државата.
За точните датуми ќе бидете навремено известени.
Програмата за аудиција и задолжителните материјали можете да ги симнете на следниот линк.

Наскоро премиера на „Злосторство на 21-от век“

Наскоро премиера на „Злосторство на 21-от век“ во Велешкиот театар

Во Театарот „Јордан Х.К-Џинот“, Велес во тек се завршните подготовки за премиерната изведба на претставата „Злосторство на 21-от век“ од британскиот автор Едвард Бонд, во режија на професорот Владимир Милчин.

Станува збор за македонска праизведба на третиот драмски текст од антивоената трилогија на Едвард Бонд, еден од највлијателните и најконтроверзните драмски автори во модерната драматургија. Текстот е напишан во 1999 година, а дејството е сместено во втората половина на 21 век и тоа е дистопична визија на еден свет во кој човештвото е под тотален надзор/контрола. Четворицата отпадници од цивилизацијата се бегалци од жигосувањето со микрочипови, се кријат во урнатините и бегаат од законот, а во нивните односи доминира стравот од поткажување или откривање.

„Театарот пронаоѓа слики за да ја разоткрие скриената драма така што нејзината реалност може да биде опомена и да го спречи нашето изумирање,“ ќе напише Бонд во своите белешки за праизведбата на „Злосторство на 21-от век“.

„Жестоката драма на Едвард Бонд претставува голем предизвик за секој театар кој не сака да му понуди на гледачот само разонода и илузија. „Злосторството на 21 век“ е голем општествен и уметнички предизвик за театарот кој ја има најубавата театарска зграда во Македонија, во градот над кој сè уште надвиснува сеништето на Топилницата. Верувам дека велешките актери ќе ги надминат рамките на занаетот и со посветеност и страст ќе докажат дека театарот е сè уште бастион на човечноста во кој ни боговите не се заштитени, без оглед на тоа колку се моќни и притаени. Нема сила која актерот ќе го натера да замолчи кога има што да каже. А Бонд во својата драма им го нуди тој предизвик: Крикот е сепак посилен од молкот!“ – вели режисерот Милчин.

Во претставата настапуват актерите Маја Љутков, Жарко Спасовски, Фаик Мефаилоски и Талија Настова. Преводот на текстот од англиски јазик е на Владимир Милчин и Ема Маркоска Милчин, сценографијата за претставата е на Крсте Џидров, костимите на Марија Пупуческа, а автор на музиката е Марјан Неќак.

Ова е прва театарска продукција на Велешкиот театар од Програмата за 2019 година поддржана од Министерството за култура, а премиерата се очекува кон крајот на месец април.