Вести

Елешник

Луѓето го викаат Елешник.Зол ветер!Нема душа,во таа дупка се насобрала тешка магла,дождови и студ што пие коскена срж.Велат зло е,а тој е само роб,нејзин роб,на љубовта,а злото е зло оти беше добрина……
Дадениот збор,образот и чесноста на една бескрајна љубов ,стануваат робови притиснати од стегите на лакомоста,отуѓеноста и лошото влијание на “брзото живеење”.Немоќниот човек,робот со одземена самодоверба,лажно ја црта својата среќа.Среќа изградена од материјални добра,далечна,надвор од “себе си”.Таму некаде. А чесноста останува чесност,со гордо крената глава,готова да се спротивстави на злото. Да го претвори во љубов,мракот во светлина,грдосијата во убавина,чекањето во “постоење”!

„ЕЛЕШНИК“

од Југослав Петровски

Режија: Елеонора Теова

Дизајн: Филип Коруновски

Музика: Сашко Костов

ЛИКОВИ:

Милка: Кети Борисовска

Стефан младиот: Андреј Серафимовски

Стефан стариот: Самоил Стојановски

Јанко: Фаик Мефаилоски

Трена: Марина Поп-Панкова

Куси: Кирил Гравчев

Рударот: Жарко Спасовски

Медицинска сестра: Кристина Нацева

Времетраење: 75 минути

Три прави, три опачни

ТРИ ПРАВИ, ТРИ ОПАЧНИ
(Седум осмини)
Текст: Никола Пројчевски
Режија: Софија Ристевска Петрушева
Игра: Никола Пројчевски
Јасмина Петровска
Тон мајстор: Христијан Манојловиќ
Светло мајстор: Томе Ѓорѓиевски

 

„Три прави, три опачни“, е сатиричен приказ на животот на обичниот, мал човек, којшто секојдневно се бори да преживее во ова наше општество, деформирано од либералниот капитализам. Невидливиот човек што развива различни стратегии за преживување е главниот протагонист во нашата претстава. Хаотичната политичка и општествена ситуација што не опкружува е коментирана од една иронична гледна точка, што дава дополнителен шарм и хумор на егзистенцијалните проблеми. Пројчевски во самата претстава игра неколку ликови, што самостојно се справуваат со битката за опстанок, и самостојно се трудат да ги реализираат своите желби за подобро утре. Во исто време овие ликови совршено се адаптираат кон суровата и нејасна реалност и стануваат комични и во исто време шармантни критичари на се она што се случува окулу нас. „Три прави, три опачни“, на еден навидум лесен и хумористичен начин, дискутира и опфаќа горки прашања, што не мачат сите нас, и портретира обични луѓе што се трудат да егзистираат во хаосот, и што уопрно и по никаква цена, не се откажуваат од своите соништа.