Роден е 1949 г.

Во Народниот Театар Ј.Х.К.Џинот е вработен од 1978г, уметнички директор е од 1983 до 1988г.и директор од 1988 до 1999г.  

АЛЕКСАНДАР ЃОРЃИЕВ

 
 

Прв раскажувач и Отец Алексиј во „Богомилска балада“
Третиот во „“Ртот на Добрата Надеж“
Поко во „Чекајки го Годо “
Б во „Забава“
Касањ во „Одам на лов“
Филоктет во „Филоктет“
Ангел во „Страдањата на г-нот Мокинпот“ 
Полициски инспектор во„Стапица за беспомошен човек“
Алберт во „ Кој ќе го спаси орачот“
Арсо во „Чорбаџи Теодос“
Дренво„Суд“
Леонардо во „Цар Тројан“
Пит во „Младоста пред суд“
Заптијата во „Расколникот од Хетим“
Претседателот во „Гроф Миливој “
Професорот во „Пеш“
Алекса Жуниќ во „Сомнително лице“
Александар во „Кукавичино Јајце“
Мајфер во „Кобното тркалце “
Јове Лапало во „Панургие“
Јаков во „Бумеранг“
Венцислав во „Крал Иби“
Анучкин во „Женидба“
Дон Карлос во „Дон Жуан“
Голе во „Хамлет од Долно Дивјаци“
Плутатаринов,Тарелкин и Копилов во „Смртта на Тарелкин“
Телегин во „ во Вујко Вања“
учесник во „Болницата на крајот од умот“
Кртот-вампир во„Последниот балкански вампир“
Иван во „На сечило “
Жико во „Шуаби ап“
Кралот Нирибанимесо во „Кристално срце“ 
Мамут и Г-нот Зидов во „Пречистување“
Лука во „Мечка“(„Брачни понуди“)
Прокоп во „Крчма на патот за Јевропа “
Медикус во,,Шамокло и Августина“
Д-р Петровиќ во „Нажалена фамилија“
Кондуктерот во „Тажна вест“ („Утешение грешним“)
Селанецот во „Електра“
Драгољуб и Хор во „Џинот и седумте џуџиња“
Учесник во „ Време за сонување“
Кондуктерот во „Скапоцена нива“(„Грешните се утешија“) Долчински во „Ревизор“
Вампир-татко во „Килиба“
Панталоне во „Арлекин-слуга на двајца господари“
Хермо во „Прикованиот Прометеј“
Шеф на полицијата во „Полицајци“
Мортинбрас во „Фортинбрас е пијан “
Менелај во „Ифигенија во Авлида “
Болничар- Бизнисмен во  „Соната во А-мол“
Тејресија во „Бакхи “
Докторот во „ Четириесет маченици “
Сопругот во „Љубовна вртелешка“
Трет Гега во „ Сердарот“
Рогатиот во „Патенталија и Тантелина “
Хермил во „Плутос “
Капикомико и Панталоне во „ Комедија А “
Ќо во „ Измамници “
Свештеник во „ Ојдип тиранин “
Шарлеман во „ Змејот “
Нове во „Дупло Дно “
Келнерот во „ Радован трети “
Убалдо во „ Провинциски Плејбој “
Турчинот во „Будење “
Квазимодо во „ Звонарот на Богородичната црква во Париз “
Лука во „ Мечка “ („ Брачни понуди “)
Стјопа во „ Четвртата сестра “
Ловецот во „ Црвенкапа и Јана “
Пиргон во „ Вообразен Болен “
Жика во „ Сомнително  лице “
Крајче во „ Железно Пиле “
Кардиналот во „ Галилео “
Тејлор во „ Проклетството на изгладнетата класа “
Крисип во „ Да се заборави Херострат “
Метон во „ Птици “

 
     
 

Copyright © NET STUDIO total production