Родена - 1955 г.

Во далечната 1980 година дипломира на ФДУ во Скопје, во класата на Тодорка Кондова - Зафировска.

Прво вработување е истата година во кумановскиот театар, каде остварува повеќе улоги.

Во 1986 год. преоѓа во велешкиот театар „Ј.Х.К. Џинот„

КИЦА ИВКОВСКА
ВЕЛЈАНОВСКА

 
 

Олга во ,, Бумеранг “
Мајка Иби и Кралицата Розамунда во ,,Крал Иби “
Филозофот Шупелко Празнослов во ,,Панургие “
Фјокла во ,,Женидба”
Елена Андреевна во ,,Вујко Вања”
Кртовица во ,,Балкански вампир”
Г-ѓа Колмова во ,,На сечило”
Вера во,,Крчма на патот за Европа”
Георгина во ,,Шамокло и Августина”
Симка во ,,Нажалена фамилија”
Хор во ,,Електра”
Хор во ,,Џинот и седумте џуџиња”
Евридика во ,,Антигона”
Милка во ,,Змејовите заминуваат”
Слугинка на Хекуба во ,,Хекуба”
Бојана Вампир во ,,Килиба”
Смералдина во ,,Арлекин слуга на двајца господари”
Власт во ,,Прикованиот Прометеј”
Стражар 1 во ,,Фортинбрас е пијан”
Улога во ,,Бакхи”
Блудничката во ,,Љубовна вртелешка”
Хор во ,,Сердарот”
Мајката Цона - царицата во ,,Патенталија и Тентелина”
Кодошот и Хор во ,,Плутос”
Анѓа во ,,Сомнително лице,,
Улога во ,,Домот на Бернарда Алба”
Жената во ,,На Полковникот нема кој да му пишува”
Праска Гора во ,,Жени во народното сообрание”
Руменка во ,,Радован III”
Белина во,,Вообразен болен”
Улога во ,,Четвртата сестра”
Хор во ,,Орест”
Улога во ,,Лисистрата”
Кинесиј во ,,Птици”

ИГРАНИ ФИЛМОВИ:

Оловна бригада
Црвениот коњ
Ангели на отпад
Среќна нова ’49
Крчма на патот за Европа
Последниот Фалцер

ТВ ФИЛМОВИ :

Наши години
Илинден
Погрешно време
Солунски патрдии
Слободно паѓање.

 
     
 

Copyright © NET STUDIO total production