Роден - 1952 година.

Завршил академија во Бугарија, во класата на Александар Илиев.

Во Народниот Театар „ Јордан Х.К.Џинот “  работи од 1970 година.

КИРИЛ ГРАВЧЕВ

 
 

Кир Дима во „ Кир Јања “ 
Судски чиновник во „ Јазовец пред суд “ 
Марлиш во „ Стапица за беспомошен човек “ 
Тасим во „ ...и така ја повикаа тајната “
Младичот во „ Кој ќе го спаси орачот “ 
Спиро во „ Чорбаџи Теодос “
Селанецот во „ Суд “ 
Цар Тројан во „ Цар Тројан “
Молерчето во „ Злосторство и казна “ 
Втор просјак во „ Расколникот од Хете им “
Дудук во „ Пеш “
Таса во „ Сомнително лице “  
Цар Алексеј и Пил во „ Крал Иби “
Отец Хипотадеј во „ Панургие “ 
Степан во „ Женидба “ 
Гузман во „ Дон Жуан “
Јонче во „ Хамлет од Долно Дивјаци “
Антиох и Чиновник во „ Смртта на Тарелкин “
улога во „ Болницата на крајот од умот “ 
Тасе –Бербер во „ Последниот балкански вампир “ 
Воскресиј во „ Крчма на патот за Јевропа “
Ангароние во „ Шамокло Августина “
Прока во „ Нажалена фамилија “
Кире во „ Утешение грешним “
Кире во „ Грешните се утешија “
Болчински во „ Ревизор “
Чувар-Грујо во „ Килиба “
Бригела во „ Арлекин –слуга на двајца господари “
Генерал во „ Полицајци”
Бринг во „ Сиво со призвук на олово “ 
Прв Стражар во „ Фортинбрас е пијан “
Болничар-Бизнисмен во „ Соната во А-мол “
Матеј во „ Четириесет маченици “ 
Таткото, Полјак и Ѓаволи во „ Патенталија и Тантелина “ Кодошот и Хор во „ Плутос “
Зани во „ Комедија А “
Аурелие во „ Измамници “
Куси во „ Елешник “
Пастир во „ Ојдип тиранин “ 
Мачор во „ Змејот “
Гласникот во „ Лисистрата “
Кола во „ Провинциски плејбој “ 
Стрепсијад во „Облаци “
Арнаутин во „ Будење “ 
Дон Сабас во „ На полковникот нема кој да му пишува “ 
Соседот во „Жени во Народното Собрание “
Тома Диафоарус во „ Вообразен Болен “ 
Владимир Платонович Смирнин во „ Душичка “
Бринк во „ И што сега “ 
Тасо во „ Сомнително лице “ 
Сем во „ Враќање “
Пројко во „ Железно Пиле “ 
Фратар во „ Галилео “  
Елис и Емерсон во „ Проклетството на изгладнетата класа “ 
Прв Граѓанин во „ Да се заборави Херострат “
Евелпид и Трибалот во „ Птици “

ИГРАНИ ФИЛМОВИ :

Тетовирање
Ангели на отпад
Преку езерото
Големата вода
Години на надеж
Прашина
Хај фај

ТВ ФИЛМОВИ :

На Балканот не се пие чај
Проколнати
Заборавени
Непокорни
Милтон Манаки
Мостот
Скопски Сновиденија
Северна грешка
Претежно ведро
Погрешно време

 
     
 

Copyright © NET STUDIO total production