Родена – 1966 г.

Дипломирала во Бугарија во класата на Александар Илиев. 

Во Народниот Театар„Јордан.Х.К.Џинот “ вработена од 1990 година

ВЕСНА ДИМИТРОВСКА

 
 

Превеана Вејачка во „ Панургие “ 
Дуњашка во „ Женидба “
Анѓа во „ Хамлет од Долно Дивјаци “
Мавруша во „ Смртта на Тарелкин “
Илинка во „ На сечило “
Наталија во „ Предлог за  брак “ („ Брачни  Понуди “)
Николица во „ Крчма на патот за Јевропа “
Августина во  „Шамокло и Августина “
Даница во „ Нажалена фамилија “
Хор во „ Електра “
Хор во „ Џинот и седумте џуџиња “
Жаклина во „ Ораси работа “ („ Утешение грешним “)
Жирон во „ Крал Иби “ 
Учесничка во „ Време за сонување “
Контеса и Бабата во „ Одам на лов “ 
Исмена во „ Антигона “
Жаклина во „ Грешните се утешија “
Јана во „ Змејовите заминуваат “
Марија Антоновна во „ Ревизор “
Поликсена во „ Хекуба “
Мома-вампир во „ Килиба “
Клариса во „ Арлекин – слуга на двајца господари “
Ија во „ Прикованиот Прометеј “
Дагни Борг „ Фортинбрас е пијан “
Хор во „ Бакхи “
Теа во „ Тешко е да се рече збогум “
Актерката во „ Љубовна вртелешка “
Хор во „ Сердарот “ 
монодрама „ Неван “
Тантелина во „ Патенталија и Тантелина “
Жената на Хермил и Хор во „ Плутос “
Мирандолина во „Комедија А “
Пријатека на Елза во „ Змејот “
Катица во „ Радован трети “ 
Лучинда во „ Провинциски плејбој “
монодрама „ Шоу за  една жена “  
Магдалена во „Домот на Бернарда Алба “
Есмералда во „ Звонарот на Богородичната црква во Париз “
Наталија Степановна во „ Брачни понуди “
Миша во „ Четвртата сестра “
Постарата сестра во „ Вториот тестамент “
Старица во „ Жени во Народното Собрание “
Олга Семјоновна во „ Душичка”
Рут во „ Враќање “
Матурина во „ Дон Жуан “ 
Марија Магдалена во „ Галилео “
Поликсена во „ Дом за птици “

ФИЛМОВИ :

Проколнати
Заборавени
Денес – утре
На Балканот не се пие чај
Последниот фалцер
Крчма на патот за Европа

ТВ СЕРИИ :

Во светот на бајките
Светот има осум страни

 
     
 

Copyright © NET STUDIO total production