Роден – 1977 г.

Дипломира на ФДУ во Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во 2001 година, во класата на Прод. Владимир Милчин.

Од 2002 година е запишан на постдипломски студии за сценски дизајн на Универзитетот за уметности - Белград, Југославија.

Од 2006 година е вработен како актер во Драмски театар Скопје.

Уште во текот на студиите учествува како актер во претстави во театарот во Велес и во други театри во државата.

ЗОРАН ЉУТКОВ

 

НАГРАДИ :

- 2002 год. Награда за млад актер „Трајко Чоревски“ за ликовите во претставата   „Синдром Чернодрински“ на 37 Меѓународен театарски фестивал „Војдан Чернодрински„ – Прилеп

- 2005 год. Награда од публика за улогата на Момчето во Лисистрата на фестивалот „Стоби“ - Стоби

 
 

Јаков – Вазна од порцелан
Патенталија – Патенталија и Тентелина
Спасе – Македонска крвава свадба
Момчето – Плутос,
Комедија на суетата, во Италија
Ланселот – Змејот
Келнерот – Земјомерот
Данил Хармс – Случајот Д.Х.
Гласник – Ојдип
Војдан Чернодрински – Духот
Еден од ликовите – Балканот не е мртов
Борис Карнаухов – Аудиција
Петар Верхеновски – Демони
Неколку ликови – Синдром Чернодрински
Ромео – Ромео и Јулија
Момчето – СУД
Неколку ликови – Стрип Шекспир
Пратеникот – Лисистрата
Еден од ликовите – Комши Капиџик
Клиентот – Во самотијата на памучните полиња
Сиљан Љиљаков – Колку шати ќе умираме
Трималхион – Сатирикон (Големата гозба)
Докторот – Полковникот
Буребездно – Балада за големиот костур
Костја – Четвртата сестра
Јоце (Хамлет) – Хамлет од Долногаштани
Кен – Жив чоек
Бералд – Вообразен болен
Панајот – Железното пиле
Дон Жуан – Дон Жуан
Хлестаков – Ревизор
Хамлет – Хамлет
Херострат – Да се заборави Херострат
Комшилук наопаку

ФИМОВИ :

Турчин – Прашина
Крстоносец – Тајната книга
Мирче – Резервни делови
Филип – Контакт
Мирче – Караула
Славко – Коски

ТВ СЕРИИ :

Мустафа – Последниот валцер
Томи – Заведени
Режисерот – Приказна за љубовта и свршувањето
Сашко – Сашко и Сашка
Александар – 9 степени
Крсто – Транзициони мерки

 
     
 

Copyright © NET STUDIO total production