Month: м.г

Сестрите Прозорови

„СЕСТРИТЕ ПРОЗОРОВИ“
според „Три сестри“ од А.П.Чехов,
документаристички и авторски материјали

Режија: Васил Зафирчев
Адаптација и драматургија: Сашо Димоски

Костимографија: Раде Василев
Сценографија и музичко обликување: Васил Зафирчев и Сашо Димоски
Дизајн на плакат и рекламен материјал: Филип Коруновски


Улоги: Кети Борисовска, Маја Љутков, Славица Манаскова,
Жарко Спасовски и Фаик Мефаилоски


Жанр: современа драма


Времетраење: 65 минути


Опис: Ништо во оваа претстава не реферира на пиесата на Антон Чехов ’Три Сестри‘ на која упатува насловот, освен најголемиот дел од текстот за изведбата. Во оваа претстава, трите Чехови сестри, Олга, Маша и Ирина Прозорови, не се драмски ликови. Трагични се. Исчашени се од зглобот, од нивната природна драмска зададеност и создадени се нови ликови што и натаму го имаат драмскиот квалитет на Чехов – само се обоени со трагична гама и се поставени во нов, фрагментиран систем од односи, чија целина е постигната преку документаристичка рамка. Нивната безнадежност, која гласно нѐ засега, доведена е до екстрем, засегнувајќи го личниот опстанок. За ваквиот опстанок, опстанок среде безнадежност, е создадена оваа претстава.


Премиера:
22 јануари 2020 година, Камерна сцена

*Претставата не е за лица под 14 години, а заради трепкачки ефекти во светлосниот дизајн истата не се препорачува за лица кои патат од епилепсија.

Сара

“САРА” (праизведба)
Автор: Катерина Момева
Режија: Елеонора Теова
Сценографијаи дизајн на рекламен материјал: Филип Коруновски
Избор на музика: Орхидеја Дукова


Улоги:

Васил Зафирчев

Кети Борисовска

Симона Димковска

Кристина Нацева

Самоил Стојановски

Славица Манаскова


Жанр: современа драма


Времетраење: 1 час и 35 минути


Премиера: 6-ти Февруари 2020, мала сцена

„Сара е драма за невротичната потреба за љубов, хистеричната потреба за внимание, растроената потреба да се сочува илузијата на секојдневието. Драма за човечкото и животинското во нас, за нагонот кој што сака самиот себе да се изрази, но и размисла за последиците од тоа.“ Елеонора Теова.

„Подобро да не навлегуваш во мрачните страни на човек затоа што не знаеш што ќе најдеш таму. А што би нашол? И можеби тој мрак од кој толку се плашиме сака да биде пополнет со љубов.“ – Катерина Момева.