Актери

Исидор Јовановски

]Име и презиме: Исидор Јовановски

Роден: 03 Февруари 1995 во Велес

Дипломира: на Факултетот за Драмски уметности на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и се стекнува со професионален назив Дипломиран актер во 2018.

Вработен во театарот: Актер од 2019

Најзначајни претстави во театар:

 • 2013 год. „Швејк во Втората светска војна“, режија Мартин Кочовски, Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 • 2013 год. „Мачорот во чизми“, режија Кирил М. Петрески, Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 • 2015 год. „Време на забава“, режија Зоја Бузалковска, Младински Кулурен Центар, Скопје
 • 2016 год. „Кристофор Колумбо“, режија Љубиша Георгиевски, Драмски Театар, Скопје
 • 2016 год. „Приказните на заборавените предци“, режија Андреј Цветановски, Театар „Комедија“,Скопје
 • 2016 год.  Перформанс „Арка“, Патувачки театар „OSMEGO DNIA“ Полска
 • 2016 год. „Урбан Бајрам“, од Срѓан Јаниќијевиќ во  режија на Мартин Кочовски, Клуб „Менада“, Скопје – во улогата на Крсте
 • 2017 год. „Белградска трилогија“, од Билјана Србљановиќ во режија на Нина Николиќ, Театар „Кино Култура“, Скопје – во улогата на Мичо
 • 2017 год. ,,Клетници’’, од Виктор Иго во режија на Мартин Кочовски, Народен театар ,,Војдан Чернодрински’’, Прилеп – во улогите на Претседателот, Анжол Ра, Затвореник, Полицаец, Инвалид, Војник
 • 2018 год. ,,Голем студ’’, од Лоренс Касдан, дипломска претстава – режија Зоја Бузалковска, Театар ,,Македонски Народен Театар’’, Скопје – во улогата на Ник Карлтон
 • 2018 год. ,,Бела болест’’, од Карел Чапек, дипломска претстава – режија Горјан Аревски, Театар ,,Македонски народен Театар’’, Скопје – во улогата на Прв асистент
 • 2018 год, ,,Како се прави човек’’, авторски проект, режија Хана Миленковска, Театар ,,Кино Култура’’, Скопје
 • 2019 год. „Одам на лов”, од Жорж Фејдо во режија на Деан Дамјановски, Театар „Јордан Х.К Џинот”, Велес – во улогата на инспектор Бридоа.   
 • 2019 год. „Глембаеви”, од Мирослав Крлежа според адаптација и режија на Бранко Брезовец, Народен театар „Војдан Чернодрински”, Прилеп – во улогата на Оливер.
 • 2019 год. „Глембаеви уште една легенда”, од Мирослав Крлежа според адаптација и режија на Бранко Брезовец, Народен театар „Војдан Чернодрински”, Прилеп во соработка со Eurokaz (Croatia) – во улогата на Оливер.
 • 2019 год. „Тоалет за дами”, од Родолфо Сантана во режија на Деан Дамјановски, Театар „ Јордан Х.К Џинот”, Велес – во улогата на Виктор.

ФИЛМ:

 • 2015 год. „ A FOND“ (FULL  SPEED), режија: Nicolas Benamou, France
 • 2019 год. ,,Stuff happens in Nowhere’’, режија: Андреј Богатиноски, Македонија (post production) – во улогата на Виктор
 •  2019 год. ,,The Happiness effect”’, режија: Борјан Зафировски, Македонија (post production) – во улогата на Јаков

НАГРАДИ:

 •  2014 год. Награда за колективна игра од страна на пубиката на Фестивалот „EX PONTO“ Љубљана, Словенија          претстава „ Швејк во Втората светска војна“.
 • 2017 год. Награда за колективна игра на Фестивалот „Македонско Културно Лето“ Пустец, Албанија, претстава „Приказните на заборавените предци“.
 • 2018 год. Награда за најдобра претстава во целина на Фестивалот ,,Војдан Чернодрински’’, Прилеп, претстава ,,Клетници’’.
 • 2019 год. Награда за најдобра претстава во целина на Фестивалот „Лица без маски”, Скопје, претстава „Како се прави човек”

Кети Борисовска

Име и презиме: Кети Борисовска

Родена: 1979 во Битола

Дипломира: во 2002  во Софија- Бугарија

Вработен во театарот: од 2003 како актер

Најзначајни улоги/претстави во театарот:

 • Клитемнестра во „Кралските копилиња“
 • Соња во „Тоалет за дами“
 • Ана Комнена во „Ана Комнена“
 • Нора во „Нора“
 • Регана во „Кралот Лир“
 • Пернел во „Тартиф“
 • Олга Ларина во „Онегин“
 • Силвија во „Злосторство на островот на козите“
 • Амелија во „Домот на Бернарда Алба“
 • Анжелика во „Вообразен болен“
 • Силвија во „Проклетството на изгладнетата класа“
 • Хенриета во „Принцезата и гускарот“ (куклена претстава)
 • Малиот во „Последниот балкански вампир“
 • Марица во „Сомнително лице“
 • „Театар, љубов моја“
 • „Приказни од шестиот кат“
 • „Старицата од Калкута“
 • „Жени“
 • „ММЕ кој прв почна“
 • „Дон Жуан“
 • „Баханалии“
 • „Тероризам“
 • „Чернодрински се враќа дома“
 • „Орест“
 • „Жени во народно собрание“
 • „Стрип Шекспир“
 • „Најважната работа на светот“
 • „Птици“
 • „Облаци“
 • „Мачорот во чизми“
 • „Волшебникот од Оз“
 • „Зоки Поки“
 • „Волшебната шума“
 • „Изгубената снегулка“
 • „Ѕвезданка и волшебникот“
 • „Новогодишна честитка“

Драгана Босниќ

Име и презиме:  Драгана Босниќ

Родена: 25.02.1967. Бачка Паланка, Војводина, Р. Србија

Дипломира: Академија на Уметностите – Нови Сад, 1991 год.

Вработена во театарот: 2014., актер

Најзначајни улоги и претстави :

 • „Ричард трети”, Кралица Елизабета
 • „Крал Џон”, Кралица Елинора
 • „Сон на летната ноќ”, Хиполита
 • „Отело”, Емилија
 • „Галеб Џонатан Ливингстон”, Мајка
 • „Миса во а-мол“, Зинаида Михајловна
 • „Во логорот”, Рушчукова
 • „Кавкаски круг со креда”, Натела Абашвили
 • „Тапани во ноќта”, Маман
 • „Темпирана опера”, Госпоѓа Александар
 • „Отац Сам”, Олга
 • „Ујеж”, Дара
 • „Госпоѓа министерка”, Даца
 •  „Ужалена фамилија”, Сара
 • „Sвезди на небото во утринските часови”, Лора
 • „Професионалец”, Марта
 • „Хамлет во транзиција”, Хорацио
 • „ОМЃПСА предео са Аргонаутима, Медеја”, Медеја
 • „Лонг Плеј”, М. Монро, Лепа Фатима, Професорката, Валентина Терешкова
 • „Мултимедијален пројект „Like” – Гордана Деан Поп Христова, Домаќинка
 • „Волжебната шума“, Елката
 • Мачорот во чизми“, Дамата
 • „Волшебникот од ОЗ“, Тетка Ема
 • „Крал Иби“ – Кралица Розамунда
 • „Класен непријател“ – Новинарката
 • „Добрата надеж“
 • „Тоалет за дами“, Џана
 • Авторски спектакл – Жена со кеса на главата, Мери

 

Филм и телевизија:

 • „Љубинко и Десанка ” – Десанка
 • „ММЕ…кој прв почнал”– Жена
 • „К15” – Лаборантка
 • „Американецот”
 • „Крајот на светот” – Мајка
 • „Превртено” – Професорка
 • Медена ноќ” –  Наде