Нови информации

Деан Дамјановски

Име и презиме: Деан Дамјановски

Роден: 17 јуни 1978 во Скопје

Дипломира: на Театарскиот факултет на Новиот Бугарски Универзитет во Софија и се стекнува со професионално звање театарски режисер. Во 2006-та година магистрира на истиот факултет. Во 2013-та година, на Факултетот за драмски уметности во Скопје се стекнува со научното звање –  Доктор на драмски уметности.

Вработен во театарот: режисер, 2014

Најзначајни претстави:

  • „Во самотијата на памучните полиња“, во Велес
  • „Приказни од шестиот кат“ во Велес,
  • „Грев или шприцер“во Драмски театар
  • „Жив чоек“ во Драмски театар,
  • „Учени жени“ во МНТ,
  • „Горчливите солзи на Петра Фон Кант“во Битола
  • „Хамлет за почетници“ во Битола,
  • „Дванаесетта ноќ“ во Струмица,
  • „Пепелашка“ во Театарот за Деца и Младинци во Скопје и други.

Награди:

2012 – Најдобра сценска драматизација за претставата „Приказната на Шехерезада и Шахријар“ на фестивалот „Војдан Чернодрински“

2015 – Најдобра сценска драматизација за претставата „Приказни од шестиот кат“ на фестивалот „Војдан Чернодрински“

Did you like this? Share it!