Нови информации

Филип Коруновски

Име и презиме: Филип Коруновски

Роден: 23 март 1987 во Велес

Дипломира: на Факултетот за ликовни уметности на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и се стекнува со професионален назив Дипломиран графичар со модул графички дизајн каде што четири семестри посетува настава по предметите Обликување на простор и Сценографија. Во 2011-та година магистрира на истиот факултет на одделот за Скулптура и се стекнува со научен назив –  Магистер по скулптура. Во 2016 година го формира колективот за визуелна уметност и видео визуелизации Edit Points со кој што работи на повеќе културни настани низ Македонија.

Вработен во театарот: Сценограф, графички дизајнер и ликовен соработник, 2014

Најзначајни претстави:

 • „Ноќите во бел сатен“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2012
 • „Тартиф“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2014
 • „Детектор за лаги“, НУЦК Григор Прличев во Охрид во 2014
 • „Спанаќ со пржени компири“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2015
 • „Федра“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2015
 • „Класен непријател“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2015
 • „Старицата од Калкута, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2016
 • „Добрата надеж“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2016
 • „Мачорот во чизми“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2016
 • „Театар, љубов моја“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2017
 • „Синиот портокал“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2017
 • „Тоалет за дами“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2018
 • „Кралските копилиња“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2018
 • „Елешник“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес2018
 • „Црвенкапа“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес2019
 • „Свадбата“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2019
 • „Том Соер“, НТ Театар за деца и младинци, Скопје 2019
 • „Одам на лов“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2019
 • „Сара“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2020
 • Тој и таа“ Web серијал,НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес, 2020
 • „ Херои 04:33“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2020
 • „Шумска болница“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2021
 • „СуперБАЈКастично“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2021
 • „Ова дете“ НУЦК „Ацо Шопов“, Штип 2021
 • „Петтото Годишно Време“, НТ Јордан Х.К.Џинот, Велес 2021

Награди:

2017 – Награда за најдобар рекламен материјал за претставата „Ана Комнена“ во продукција на театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ од Велес, на МТФ „Војдан Чернодрински“

Did you like this? Share it!