Нови информации

Исидор Јовановски

]Име и презиме: Исидор Јовановски

Роден: 03 Февруари 1995 во Велес

Дипломира: на Факултетот за Драмски уметности на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и се стекнува со професионален назив Дипломиран актер во 2018.

Вработен во театарот: Актер од 2019

Најзначајни претстави во театар:

 • 2013 год. „Швејк во Втората светска војна“, режија Мартин Кочовски, Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 • 2013 год. „Мачорот во чизми“, режија Кирил М. Петрески, Народен театар „Војдан Чернодрински“, Прилеп
 • 2015 год. „Време на забава“, режија Зоја Бузалковска, Младински Кулурен Центар, Скопје
 • 2016 год. „Кристофор Колумбо“, режија Љубиша Георгиевски, Драмски Театар, Скопје
 • 2016 год. „Приказните на заборавените предци“, режија Андреј Цветановски, Театар „Комедија“,Скопје
 • 2016 год.  Перформанс „Арка“, Патувачки театар „OSMEGO DNIA“ Полска
 • 2016 год. „Урбан Бајрам“, од Срѓан Јаниќијевиќ во  режија на Мартин Кочовски, Клуб „Менада“, Скопје – во улогата на Крсте
 • 2017 год. „Белградска трилогија“, од Билјана Србљановиќ во режија на Нина Николиќ, Театар „Кино Култура“, Скопје – во улогата на Мичо
 • 2017 год. ,,Клетници’’, од Виктор Иго во режија на Мартин Кочовски, Народен театар ,,Војдан Чернодрински’’, Прилеп – во улогите на Претседателот, Анжол Ра, Затвореник, Полицаец, Инвалид, Војник
 • 2018 год. ,,Голем студ’’, од Лоренс Касдан, дипломска претстава – режија Зоја Бузалковска, Театар ,,Македонски Народен Театар’’, Скопје – во улогата на Ник Карлтон
 • 2018 год. ,,Бела болест’’, од Карел Чапек, дипломска претстава – режија Горјан Аревски, Театар ,,Македонски народен Театар’’, Скопје – во улогата на Прв асистент
 • 2018 год, ,,Како се прави човек’’, авторски проект, режија Хана Миленковска, Театар ,,Кино Култура’’, Скопје
 • 2019 год. „Одам на лов”, од Жорж Фејдо во режија на Деан Дамјановски, Театар „Јордан Х.К Џинот”, Велес – во улогата на инспектор Бридоа.   
 • 2019 год. „Глембаеви”, од Мирослав Крлежа според адаптација и режија на Бранко Брезовец, Народен театар „Војдан Чернодрински”, Прилеп – во улогата на Оливер.
 • 2019 год. „Глембаеви уште една легенда”, од Мирослав Крлежа според адаптација и режија на Бранко Брезовец, Народен театар „Војдан Чернодрински”, Прилеп во соработка со Eurokaz (Croatia) – во улогата на Оливер.
 • 2019 год. „Тоалет за дами”, од Родолфо Сантана во режија на Деан Дамјановски, Театар „ Јордан Х.К Џинот”, Велес – во улогата на Виктор.

ФИЛМ:

 • 2015 год. „ A FOND“ (FULL  SPEED), режија: Nicolas Benamou, France
 • 2019 год. ,,Stuff happens in Nowhere’’, режија: Андреј Богатиноски, Македонија (post production) – во улогата на Виктор
 •  2019 год. ,,The Happiness effect”’, режија: Борјан Зафировски, Македонија (post production) – во улогата на Јаков

НАГРАДИ:

 •  2014 год. Награда за колективна игра од страна на пубиката на Фестивалот „EX PONTO“ Љубљана, Словенија          претстава „ Швејк во Втората светска војна“.
 • 2017 год. Награда за колективна игра на Фестивалот „Македонско Културно Лето“ Пустец, Албанија, претстава „Приказните на заборавените предци“.
 • 2018 год. Награда за најдобра претстава во целина на Фестивалот ,,Војдан Чернодрински’’, Прилеп, претстава ,,Клетници’’.
 • 2019 год. Награда за најдобра претстава во целина на Фестивалот „Лица без маски”, Скопје, претстава „Како се прави човек”

Did you like this? Share it!