Нови информации

Самоил Стојановски

Име и презиме: Самоил Стојановски

Роден: 1970 г. Во Скопје

Дипломира: 1997 година на Факултетот за драмски уметности во Скопје

Вработен во театарот: 2003 година како актер

Најзначајни улоги/претстави во театарот:

 • Огнен Комита – „Будење“;
 • Пјер Гренгоар – „Ѕвонарот на Богородичната црква во Париз“;
 • Пјетров – „Четвртата сестра“;
 • Пилад – „Орест“;
 • Блепир – „Жени во народното собрание“;
 • Чорбаџи Миладин / Виќа – „Сомнително лице“;
 • Лени – „Враќање“;
 • Окле – „Железно пиле“
 • Пирајхме, Пирај – „Дом за птици“;
 • Третиот граѓанин – „Да се заборави Херострат“
 • Лаерт – „Х-Хамлет“;
 • Посејдон, Свештеникот – „Птици“;
 • Киријас – „Џинот, учителот“;
 • Слендер – „Веселите жени од Виндзор“;
 • Мажот, Првиот маж – „Тероризам“;
 • Актерот – „Баханалии“;
 • Анѓело – „Злосторство на островот на козите“;
 • Доктор Фалус – „ММЕ кој прв почна“;
 • Дидло, Триќе – „Онегин“;
 • Непознатиот – „Шашардисани времиња“;
 • Гускарот/Принцот – „Принцезата и Гускарот“;
 • Кртовица – „Последниот Балкански вампир“;
 • Глостер – „Крал Лир“;
 • Клеант – „Тартиф“;
 • Ецо – „Најважната работа на светот“;
 • Службеникот на наплатна, Железничарот, Писателот на драмата – „Приказни од шестиот кат“;
 • Управникот – „Класен непријател“;
 • Симон – „Добрата надеж“;
 • Грофот Теодор, Волшебникот – „Мачорот во чизми“;
 • Никифор Брениј – „Ана Комнена“;
 • Др. Роберт – „Синиот портокал;
 • Стримидор – „Лисистрата“;
 • Стефан стариот – „Елешник“;

Did you like this? Share it!